Wat vinden anderen?

Een aantal van onze relaties heeft de proefdruk al gelezen. Benieuwd naar hun reacties?

Effectief management met een menselijke benadering

“Hoe het onbewuste leuk en effectief kan zijn én impact creëert. Is er een eind gekomen aan de noodzaak voor iedereen die impact wil genereren om de bewuste, rationele mens centraal te stellen? Ik heb net het nieuwe boek ‘Impact! – de kracht van onzichtbare invloed’ uit en voel een uitnodiging om de mens als irrationeel en onbewust te zien en zo invloed te laten gelden. Hoe mooi is dat? Ik voel me enorm bevrijd na het lezen van dit boek. Allerlei ervaringen vallen heel mooi op zijn plek. Iedereen herinnert zich situaties waarin je niet genoeg invloed had op de totstandkoming van een plan. En ondanks je enorme voorbereiding bleken de vergaderingen frustrerend vanwege terugkerende vastlopende discussies, ongemotiveerde werknemers of een niet luisterende leider.

Het concept ‘Subconscious Impact’ is ontwikkeld vanuit de visie op de kracht van het onbewuste. De schrijvers nemen je mee op een ontdekkingsreis naar de wereld van dat onbewuste. Tijdens deze reis gaan ze in op de materie, leggen veel uit en geven technieken voor invloed. Zij doen dit op een zeer motiverende manier met prachtige praktische voorbeelden. Ze benadrukken dat we het kunnen leren: oefening baart kunst. Het boek nodigt uit om vanuit het gegeven van de irrationele mens hele mooie strategieën te maken en plannen te smeden om de juiste impact te hebben. Het boek geeft een fantastische handleiding. Vanuit de benadering dat wij onbewuste, irrationele wezens zijn, willen de schrijvers je in staat te stellen om invloed te generen, maar op een andere manier dan je gewend bent. Dit wordt gedaan vanuit de aanname van het onbewuste als startpunt voor meer effectieve communicatie: meer invloed uitoefenen, om elkaar beter te bereiken, om samen verder te komen. Ze gaan hierbij uit van onbaatzuchtig respect voor de ander. Ze willen de lezer in staat stellen in de praktijk de ander écht te bereiken.

Het doet mij ook wankelen. Allerlei waarheden staan voor mij op zijn kop; hoe we werken, hoe we onszelf presenteren aan een nieuwe groep, de manier waarop we vragen stellen, hoeveel van wat we doen eigenlijk wel effectief is, of was. Ik wankel ook omdat ik begrijp dat wij voor meer dan 95% onbewuste, irrationele wezens zijn. Hoe ga ik nu verder? Om impact te genereren, kan ik de mens niet langer benaderen als een rationeel wezen. Hoe moet ik nu kijken?

Voor mij is het boek een teken van de tijd waarin we leven. Dat geeft mij een heel positief gevoel. Niet alleen erkennen we dat we meer nodig hebben dan strakke, directieve benaderingen voor het genereren van impact, er lijkt een erkenning te zijn dat we die impact krijgen door met meer respect met mensen om te gaan. Het boek past ook in de huidige zeitgeist door een andere benadering -en ook mooie erkenning- van ons ego. Daarnaast nodigt het uit tot een meer ‘mindful’ manier van werken.

Overigens wordt het boek hierdoor allesbehalve zweverig en past het juist bijzonder goed in de categorie ‘effectief management’. Wat mij betreft is het boek anders vanwege de mooie menselijke benadering van de mens. Dat lijkt dubbel, maar ik denk dat we allemaal tal van voorbeelden kennen waarbij de mens puur als een ‘resource’ benaderd wordt. Dit boek gaat uit van onze echtheid.

Kortom, wil je meer impact in wat je doet, lees dan dit boek. En hoe mooi, zo schrijven de auteurs, met deze manier van werken worden we ook nog een leukere versie van onszelf.”

Inge Wallage (managing director EACD en oprichter The Butterfly Effect)
European Association of Communication Directors / The Butterfly Effect

Fundamenteel

“De insteek is fundamenteel en de tips zijn uitermate praktisch.”

Rens van Loon
Universiteit van Tilburg (Hoogleraar Dialogical Leadership)

Leesbaar, herkenbaar en praktisch.

“Ik vind het een goed leesbaar boek, waarin de auteurs dagelijkse interactie mechanismen tussen mensen ontrafelen. Daar heeft de lezer die zijn of haar interactie meer impact wil geven, veel aan. De voorbeelden en de tips zijn herkenbaar en praktisch.”

Henk Broeders
McKinsey ( Senior Partner)

Wat hebben de auteurs een mooi boek geschreven.!

“Ze mogen hier met recht trots op zijn. Knap werk! Wat ik er mooi aan vind, is de manier waarop theorie (o.a. Kahneman, Ariely, Miller Heiman en een vleugje Gunster) en praktijk mooi aan elkaar zijn verbonden. Met een vlotte en toegankelijke schrijfstijl. Dat maakt het voor een brede groep professionals interessant, en direct toepasbaar in hun werk. Daar kun je wat mee.De opdracht om meer te pullen en minder te pushen lijkt me voor de meeste van ons een hele belangrijke. Te beginnen met mijzelf! Dat geldt ook voor het onderdrukken van de ego-expressie, daar kan ik zelf ook nog genoeg in verbeteren. Sterker nog, zelfs tijdens het lezen van het boek voelde ik nog wel eens de aandrang. Anders gezegd, het helpt erg om ook bij het lezen van het boek je eigen overtuigingen en interne dialoog uit te zetten. In die zin is het lezen van het boek direct een oefening om de opgedane kennis in de praktijk te brengen. Hoe blijvend deze gedragsverandering bij mezelf is, weet ik nog niet. Dat zal vast veel oefenen in de praktijk vragen. Maar dat dat de moeite waard is om dat te doen, daar was ik al tijdens (en dus niet pas na) na het lezen van het boek van overtuigd.”

Bartho Boer
NS (directeur communicatie)

IMPACT, wat een super interessant boek!

IMPACT weet de complexe en specialistische materie van gedragsverandering en –beïnvloeding heel begrijpelijk te maken. In alledaagse taal leggen Hertoghs en Van den Berg uit waarom onze traditionele benadering van beïnvloeding van anderen, namelijk de benadering gebaseerd op ratio, totaal niet werkt. Vervolgens beschrijven ze stapsgewijs wat de manier is om wél impact te hebben en ook waarom dit zo moeilijk is. Ze houden het licht en luchtig, geven veel voorbeelden van privé en werk situaties die voor de lezer herkenbaar zijn. Het boek leest makkelijk, de stijl is zelfs erg geestig. Ik zeg zeker niet dat ik na het lezen in een keer veel meer impact heb, maar ik weet hoe ik het kan vergroten, als ik heel erg mijn best doe en heel veel oefen…

Ik zou het boek niet alleen aanbevelen aan communicatie of change management professionals maar aan ieder die, privé of zakelijk, wil snappen waarom hij/zij soms impact heeft maar vaak ook niet.

Karin Bax (change manager)
HEINEKEN

Communiceren met impact. Dat wil toch iedereen?

De auteurs doen een stevige belofte: na oefening zal ik mijn impact minstens verdubbelen! De prijs die ik betaal, zeggen ze, is dat ik in hoog tempo word meegenomen in wat we hebben geleerd over overtuigingskracht in de afgelopen 30 jaar. Dat durf ik wel aan. De rol van het onbewuste, non-verbaal, onbewust-onbekwaam enz. Ik heb het allemaal al wel een keer gezien, dus kom maar op. Het is waar. De reis langs de vooraanstaande psychologen is wat taai. Maar het biedt al snel iets dat ik in het boek steeds meer ga waarderen; praktische voorbeelden. Ik word aan de hand genomen en krijg stap voor stap diepgang aangereikt en nieuwe inzichten. ‘Hoe overtuig je jouw klant?’ vraag ik vaak in sollicitatiegesprekken. ‘Met rationele argumenten’ is steevast het antwoord. Ik begrijp nu waarom dit vaak niet zo werkt. De vorm, schrijfstijl, logische stappen en genoemde voorbeelden maken de stof voor mij meer dan ooit toepasbaar. Ook als naslagwerk bij specifieke situaties. Boeiend, inspirerend en praktisch toepasbaar. Impact, ik ga er mee aan de slag!”

Frank van Dooremolen
McCoy & Partners (SAP Project & Program Manager)